За продукта ще бъдат използвани рециклирани мрежи за риболов, използвани от бракониери

Световният океан е в опасност заради замърсяването, климатичните промени и прекомерния улов на риба, пише Gizmag. Наскоро германският институт за изследване на полярните региони и моретата “Алфред Вернер” отправи предупреждение за фундаменталните промени, които протичат в екосистемите.

 

Усилията за опазване на океаните вече имат още един съюзник в лицето на световна компания за производство на спортни стоки, която в партньорство с природозащитната организация "Parlye" е създала обувки, направени от събрани от океана боклуци. 

 

Компанията ще произведе серия от обувки, чиято горна част е изработена от тъкани от рециклирани мрежи за дълбоководен риболов, които се използват от бракониери. Активисти от организацията "Sea Shepherd" - още един от партньорите на "Parley", са извадили мрежите по време на 110-дневно преследване на бракониерски кораб край бреговете на Западна Африка. Засега компанията е направила уникален прототип на обувките, а дебютът им на пазара се очаква по-късно тази година. Прототипът е представен в рамките на събитие в ООН, посветено на състоянието на океаните и последиците от климатичните промени. 

 

Не за пръв път голяма компания се опитва да отправи послание, създавайки продукт от боклуци. През 2010 година друга голяма компания конструира прахосмукачка от отпадъци, а базирано във Великобритания студио и дизайнерът Кирен Джоунс създадоха стол от извадени от морските води боклуци.