Бившият шеф на Градския съд в София е обвиняема за престъпление по служба

 

Софийската градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева за престъпление по служба. 

Още по темата

 

Янева е обвинена, че е подписвала разрешения за подслушване и следене на полицейски служители, които ползват масивите на МВР. Скандалът гръмна през февруари, когато стана ясно, че в рамките на секретната разработка "Червеи" служители на ДАНС са ровили в масивите на МВР. Твърди се, че по искане на бишия шеф на "Вътрешна сигурност" в министерството - Тодор Костадинов са били подслушвани униформени.  Костадинов също застава пред Темида заедно с Владимира Янева.  

 

Той е обвинен за  документно престъпление и за компютърно престъпление. Според прокуратурата Костадинов е написал неверни неща в шест официални документа, които след това са показани на Владимира Янева. Става дума за искания за използване на СРС и искания за продължаване на експлоатацията на СРС-тата по отношение на служители на МВР. Освен това той е използвал служебен компютър, за да провери определен човек по ЕГН.

 

Тодор Костадинов е платил парична гаранция в размер на 2 000 лева, а Владимира Янева е с най-леката мярка за неотклонение „подписка”.