До 01.00 часа Атина трябва да представи предложенията си за реформи

 

Гръцкият премиер Алексис Ципрас прекара поредната безсънна нощ, след като се завърна от Брюксел в малките часове, за да се включи в подготовката на предложенията за реформи. 

Още по темата

 

На Атина й остават по-малко от шест часа, за да сложи край на играта на котка и мишка, довела я до финансов колапс и затваряне на банките. До 1.00 часа тази нощ българско време предложенията трябва да бъдат в Брюксел, а след това и на бюрата на финансовите министри от Еврозоната. Именно те са тези, които решават дали са приемливи и ако преценят че са, в неделя документите ще бъдат обсъждани на среща на лидерите на еврогрупата и на Европейския съюз. Всичко това трябва да стане преди понеделник, когато Гърция трябва да плати 3 милиарда евро вноска на Европейската централна банка.

 
Банковата ваканция беше удължена до понеделник, а премиерът Ципрас обеща да представи нови, конкретни предложения за истински реформи и да е готов с осъществимо решение на проблема. Какви точно ще са те - засега остава мистерия. 

 

Гърция вече обяви, че иска преструктуриране на огромния си дълг си и вчера формално поиска нов, мостов кредит. В замяна обеща промени в пенсионната и данъчната система. Но международните кредитори не обсъждат вариант за съкращаване на дълга. 

 

 „Казах. Класическо опрощаване на гръцкия дълг няма да има. Подобно нещо не се предвижда”, категорична беше Ангела Меркел. 

 

След месеци на безплодни разговори, явно търпението на кредиторите се изчерпа. Водещият икономист на Международния валутен фонд заяви, че Гърция е малка част от световната икономика и излизането й от Еврозоната ще има ограничен ефект върху останалата част от света. Според слухове Еврогрупата ще приключи споразумението в петък или събота и няма да е нужно среща на върха неделя, което се тълкува като знак за прогрес.

 

Няколко големи гръцки банки може да затворят или да бъдат погълнати от по-силните си конкуренти като част от реструктурирането на сектора, което ще бъде направено след сключването на споразумението, твърди агенция Ройтерс, като цитира европейски източници. Такъв ход безсъмнено ще срещне съпротива, но след рекапитализирането си тези финансови институции на практика станаха държавни и въпросът се състои само в смяна на управлението им.