Окончателното им локализиране ще стане възможно с падането на първия сняг

Горските пожари, които бушуват вече две седмици в канадската провинция Съскачеван и засегнаха Западна Албърта и Британска Колумбия, ще бъдат локализирани едва през есента. Това съобщи в четвъртък Кери Андерсън от изследователския център на Канадската служба за горите.


"Окончателното локализиране на огъня вероятно ще стане възможно едва с падането на първия сняг", каза той за телевизионния канал Си Би Си, цитиран от БГНЕС.


В момента най-сериозна е ситуацията в северната част на Саскачеван, където пожарите обхванаха площ от 400 000 хектара. Заради бедствието над 13 хиляди души бяха принудени да напуснат домовете си. Евакуацията засегна 54 селища.


За гасенето помагат и части на въоръжените сили на страната. Военните не са участвали в ликвидирането на природни бедствия от този тип от 2003 г. насам, когато беше необходимо съдействието им при гасенето на горските пожари в Британска Колумбия.


Ангажирани са около 2500 пожарникари, включително от канадските провинции Онтарио, Квебек, Нюфаундленд и Лабрадор, както и от американския щат Южна Дакота. 62-ма огнеборци пристигнаха и от Мексико. Очаква се подкрепление и от Австралия и Нова Зеландия.


Канадски медии съобщиха за най-малко един загинал в Саскачеван. Изгоряха и няколко къщи в провинция Албърта.