Втори ден премиерът Бойко Борисов коментира, че по темата са нужни разговори с опозицията

 

Управляващите в разговор с ДПС за конституционните промени. Възможно ли е поредно плаващо мнозинство с участието на ДПС, след като АБВ не подкрепиха промените, а БСП засега са непреклонни?  Вече втори ден премиерът Бойко Борисов повтаря едно и също: „Трябва да се говори с опозицията”. Разговорите с БСП започнаха още миналата седмица. И докато те вървяха явно, тези с ДПС като че ли останаха на заден план. До днес. 

Още по темата

 

„Вчера, според мен, Бойко Борисов попита лидерът на ДПС Лютви Местан дали ще получим подкрепа от ДПС за съдебната реформа. Това за нас обаче е камъче в обувката”, коментира в студиото на „Събуди се” ген. Атанас Атанасов от Реформаторския блок.

 

„Да наречеш ДПС камъче. Като ще ни оприличаваш за пречка, поне ни определи за канара, която стои пред реформите”, коментира от своя страна лидерът на ДПС Лютви Местан.  Или не съвсем. Камъчето в обувката може да се окаже памук. „Има намеци за среща по тази тема между инициаторите на реформата и Движението за права и свободи. Готови сме за отговорен разговор за съдебната реформа”, заяви Местан. 

 

Изказването на Атанас Атанасов в "Събуди се" тази сутрин обаче ядоса Местан. И той предупреди, че така не става:  „Със своя агресивен тон стесни подкрепата за конституционните реформи, стесни ги заради своя агресивен, менторски тон”, заяви лидерът на ДПС.

 

Ако подкрепата на ДПС отново се разшири, управляващите дори няма да имат нужда от собствения си партньор, който вече веднъж ги подведе. Без гласовете на АБВ, но с тези на ГЕРБ, Реформаторите и Патриотичния фронт, ДПС ще попълни, че и ще надскочи липсата до 164 гласа за прокарване на конституционните промени. А за това уравнение, беше подсказано и решение. На ГЕРБ и Бойко Борисов. „От подкрепящ реформата на реформаторите, то трябва да стане двигателят на тази реформа”, заяви лидерът на ДПС.

 

На друг фронт се задава буря. „АБВ оттук нататък ще видят какво означава Реформаторски блок”, предупреди Атанас Атанасов и уточни: „Ще наблюдаваме всеки един законопроект, ще преценяваме дали трябва да бъде подкрепен или не”.  До гласуването остават по-малко от две седмици.