Продължават маратонските преговори за спасяването на страната

 

Продължават маратонските преговори в Брюксел за спасяването на Гърция. Лидерите на страните от Еврозоната провеждат финалното заседание от срещата на върха за приемане на споразумение с южната ни съседка.

 

Вече сериозно започва да се говори за временно прекъсване на членството на Гърция в Eврозоната. Около 10 държави от Еврозоната са склонни да подкрепят този вариант. Освен с Германия, силни поддръжници на идеята за "Грекзит" са Холандия, Финландия и Словакия. 

 

До компромисен вариант се е стигнало след среща през нощта на ръководителите на Германия и Франция с гръцкия премиер. Предстои документът да бъде представен на лидерите на цялата Еврозона за одобрение. Условията в него са изключително сурови за южната ни съседка и почти непосилни. На страната се дават три дни да направи изключително сериозни реформи.

 

Първата стъпка, която трябва да направи Гърция за изпълнение на своите задължения, е нейният парламент да приеме до сряда съгласувани с международните институции структурни реформи. Те се отнасят до области като приватизацията, пенсионната и данъчната реформа

 

По последни данни Ципрас е излязъл за малко от срещата, която тече и в този момент, за да се консултира по телефона със своите хора в Атина. Две се основните точки, които могат да се окажат препъникамък за постигане на договорка. Едната е "участието на МВФ, което Гърция не иска", в евентуалната нова програма за спасяване, както и създаването на фонд в Люксембург, включващ 50 милиарда гръцки активи, които да гарантират изпълнението на приватизацията, предписана на страната. 

 

В сряда трябва да се състои нова среща на Еврогрупата, която да потвърди започване на преговори за окончателно формиране на трета тригодишна програма за кредитиране на Гърция. Ако това не стане, програмата най-вероятно ще пропадне.

 

Репортери: Любомир Бояджиев, Антоанета Николова