"Забавихме АМ "Хемус", за да могат да гнездят щъркелите", каза той

"С една година забавихме АМ "Хемус", за да могат да изгнездят щъркелите. 5 или 6 млн. лв. дадохме повече за АМ "Струма", за да спасим гнездата, да се разхождат по реката. За костенурките, врабчета, птичките, мечки, вълци направихме тунелчета покрай магистралите, да минават. Това е екология", каза министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от БГНЕС.

 

"Автомагистрала "Марица" отдавна да е пусната, работим по 500 м, където са еколозите. АМ "Струма" от 1 август ще е напълно готова, дотогава Павлова ще пусне частичен участък, за да облекчи трафика. 87,7% сме на усвояване на програмите по екологията, може да минем и 95%", добави премиерът.

 

По думите му въпреки че еврофондовете бяха спрени, са били положени усилия по важните и големи проекти да се работи сравнително добре.

 

"Тук върви една изключително сериозна реформа. Какво е реформа, нещо лошо и неефективно се прави по-ефективно и добро и хората да го усетят, поне аз така го разбирам. В Искъра можеше да хванеш всичко друго, но не и риба, рибарите знаят. Имаме 234 проекта на стойност 5,3 млрд. лв. в тази посока. До преди 10 години какво имахме - битовите отпадъци се хвърляха в деретата или в някакви депа, без да се сепарират, без да се извлича нищо от този иначе богат продукт, изключително замърсен въздух", отчете още Борисов.

 

Той заяви още, че след месец ще се открие за 340-350 млн. лв. завод за битови отпадъци на София.

 

"Много моля общините да ме чуят добре - това ще се случи, къде с вас, къде без вас, защото то касае здравето на хората. Гордея се с пречиствателните станции, всичката тази смрад изтичаше в морето и реките, в подпочвените води и в здравето на хората. Неслучайно сме най-болната нация, като се съберат 3-4 фактора - пиене, околна среда - как ще си по-здрав. Отидете и вижте пречиствателната станция във Варна, какво чудо се е случвало на варненския плаж, като се сетя, че съм се къпал там. От 56 пречиствателни станции, за милиони имаме 35 готови. Виждате разликата във въздуха заради екологичния градски транспорт. Заради блатните кокичета - помните Лиляна Павлова как с ботушите ги преместваше", добави накрая премиерът.