Иван Искров беше освободен чрез гласуване минути преди избора на своя наследник

 

Димитър Радев е новият гуверньор на Българската народна банка. Депутатите избраха дългоочаквания нов шеф на националната банка. 

 

Междувременно парламентът с пълно единодушие освободи досегашния шеф на БНБ Иван Искров. 

 

Калин Христов и Димитър Костов остават подуправители на банката. Костов ще поеме ключовия Банков надзор.

 

Третият подуправител е ново име – Нина Стоянова

 

Димитър Радев беше издигнат от парламентарните групи на ГЕРБ и Реформаторския блок. Той бе избран със 130 гласа "за", 16 "против" и 34 "въздържал се", като получи подкрепата на ГЕРБ, РБ, БДЦ, АБВ и 7 депутати от ДПС.

 

Кандидатите бяха четирима, а изборът бе ясем. Краткият и вял дебат остави натрапчивото усещане, че мачът БНБ е свирен предварително. Усетиха го и избираните, и избиращите. 

 

37 депутати подкрепиха кандидатурата на Бисер Манолов, сред които групата на Реформаторския блок, 10 души от ГЕРБ и няколко от АБВ. 18 бяха против, а голямата част - 118 депутати се въздържаха. "За" Виктор Йоцов гласуваха 44 депутати, 22 бяха против, а 104 се въздържаха. Кандидатурата на Патриотичния фронт в лицето на Григорий Вазов събра 43 гласа "за", 12 против и 118 въздържали се.

 

"Изпитвам известно чувство на срам... Имам чувството, че решението вече е взето", заяви депутатът Георги Кадиев.

 

Брожение откъм ДПС в самото начало на заседанието обаче постави въпроса кой за какво и с кого се е разбрал или недоразбрал. От движението поискаха кандидатите в аванс да си кажат с кои подуправители ще управляват - фигури, не по-маловажни от самия управител. Залата отказа.

 

"Опорочихте избора! Давате почва за подозрения в заскулисни договорки. Не ви прави чест", категоричен бе лидерът на ДПС Лютви Местан.