Влошаването на устойчивостта на дълга поражда необходимост от опрощаването му, се казва в секретен доклад

Гърция се нуждае от далеч по-голямо облекчаване от планираното от ЕС засега. Това се казва в секретен доклад на МВФ, изготвен часове след като Атина постигна споразумение с кредиторите по спорната трета спасителна програма, предаде БГНЕС, като се позовава на Ройтерс и Си Ен Би Си. 

 

Гърция се нуждае от облекчаване на дълга, далеч отвъд това, което партньорите ѝ от Еврозоната са готови да обмислят, се казва в доклада, според който причина за това е опустошената икономика и затворените вече две седмици банки.

 

Актуализираният анализ на устойчивостта на дълга е изпратен до правителствата на Еврозоната, след като Гърция и нейните 18 партньори с единна валута договориха условията за започване на преговори по нова програма в размер на 86 млрд. евро в замяна на строги икономии и реформи.

 

Според МВФ влошаването на устойчивостта на дълга поражда необходимост от опрощаването му, далеч отвъд това, което е в процес на разглеждане към днешна дата, включително и Европейския механизъм за стабилност.

 

Според МВФ европейските страни ще трябва да дадат на Гърция 30-годишен гратисен период за обслужване на европейски си дълг, включително нови заеми, както и много драматично удължаване на падежа. От Фонда смятат за нужни и годишни фискални трансфери до гръцкия бюджет и дълбоко орязване на дълговете на Атина.