Причина са събитията в Гърмен и "Орландовци"

Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент разпространи изявление с критики на отношението към ромите в България, предаде БТА.

 

Групата остро осъжда "последния порой от насилие срещу българските роми". Пояснява се, че става дума за събитията в Гърмен и кв. "Орландовци" в София, довели до "масови протести" срещу българското ромско население. Отправена е критика към "решението на българското правителство" да разруши незаконни ромски постройки, без да предостави други възможности за заселване. Властите у нас са призовани да предприемат необходимите мерки, за да възпрепятстват расови нападения и за да осигурят защитата на ромското население.


Говорителят на социалистите в ЕП по ромските въпроси Сораря Пост (Швеция) коментира, че "насилственото извеждане" на ромите в България от домовете им и нападенията срещу тях в последните месеци са показател за по-широки настроения срещу тях в Европа. Според нея е задължително нападенията да бъдат признати и преследвани като престъпления от омраза.
Трябва да окажем натиск над българските власти да защитават повече ромите. Те трябва да предприемат незабавни мерки срещу нападенията, да спрат разрушаването на ромските къщи и да осигурят дом на онези, чиито домове вече са срутени, добавя Пост. Тя приветства "решението" на Европейския съд по правата на човека за спирането на срутването на постройките.