Едни искат оставката на Сотир Цацаров, други - на Христо Иванов

 

Отново протести и контрапротести. Този път вместо пред парламента, недоволството е пред Съдебната палата. А ябълката на раздора е съдебната реформа. 


Големият въпрос е защо се стигна дотук, след като всички искат едно и също нещо – реформирана, независима и обективна съдебна власт. 

 

"Всичко това да го залагаме на някакви личностни конфликти ми се вижда глупаво, неправилно и ненужно. Сякаш някой иска да спъне съдебната реформа, поставяйки и говорейки така. Единственото, което знам в момента е, че се води една престрелка, абсолютно излишна, абсолютно никого не устройваща, най-вече хората. Престрелка, блокираща тази реформа", заяви премиерът Бойко Борисов.


Не стана ясно обаче какво точно е заложено на картата, за да се стигне дори до протести. Ясно е само, че промените няма да минат без подкрепата поне на част от опозицията. И така видимо се оформиха две групи. Първата подкрепя реформите на Христо Иванов и е против оставането на Сотир Цацаров като главен прокурор. Втората група е против реформата на Христо Иванов и иска оставането на Сотир Цацаров като главен прокурор. 

 

Текстовете за съдебната реформа трябва да бъдат гласувани на първо четене до края на месеца. Бойко Борисов изрази готовност да отиде в парламента и да поиска подкрепа за подготвяната съдебна реформа. А според слуховете, на първо четене промените ще минат с подкрепата на част от опозицията, след това обаче всеки ще поиска да види вписани своите поправки.