Малолетните и непълнолетните майки вече ще получават надбавки от държавата само в натура

 

Затяга се режимът за отпускане на детските помощи. Парламентът окончателно прие законовите промени, които ще ограничат кръга от хора с право на детски пари от държавата. Идеята на промените е да спре източването на социалната система чрез практиката, нашумяла като „деца раждат деца”.

 

Една от промените е свързана с малолетните и непълнолетните майки. Те вече ще получават детски надбавки от държавата само в натура - например под формата на памперси и храни. Родителите на непълнолетните майки няма да получават детски надбавки. Освен това майките-студентки ще получават еднократна помощ на два транша – половината пари ще се дават при раждането, а останали при записване на нов семестър.

 

Държавата ще си иска обратно еднократната помощ за първокласник, ако детето не ходи на училище. Ще се връщат пари и от злоупотребили с помощите родители, както и от тези, които са изоставили децата си. 

 

 "За първи път обвързваме получаването на видове семейни помощи с мерки за закрила в семейна среда", подчерта заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров. 

 

"Не одобряваме е, че има различен подход към отделните деца, а в Конвенцията за закрила на детето и Закона за закрила на детето основният субект на подкрепата е детето, а това, което се прие е различна подкрепа за децата в зависимост от това дали родителите им са пълнолетни", коментира бившият социален министър, а сега депутат от ДПС Хасан Адемов.