Заместник-финансов министър си тръгва от кабинета

 

Ключови министри в правителството на Алексис Ципрас се обявиха срещу споразумението с кредиторите. Заместник-министърът на финансите Надя Валвани подаде оставка. Тя ще напусне и депутатското си място. Бившият финансов министър Янис Варуфакис също обясни, че ще гласува против споразумението.

 

В понеделник в Атина пристигат представители на „тройката”. Одиторите ще поискат достъп до ключови министерства и Върховната сметна палата. Очаква се те да останат в Гърция в продължение на 4 седмици, за да подготвят процедурата за новия меморандум.

 

В Гърция парламентът трябва да приеме до полунощ основните законодателни текстове за реформи. Това ще стане на фона на обявената 24-часова стачка от синдиката на държавните служители. 

 

Опозиционните партии „Нова демокрация”, „Потами”, ПАСОК увериха, че ще работят за постигане на мнозинство от най-малко от най-малко 251 гласа. В същото време около 40 депутата от управляващата партия СИРИЗА да бойкотират премиера. 

 

Още по темата

 

Междувременно в телевизионно интервю гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че няма да подава оставка, въпреки че е бил принуден да наложи още мерки за строги икономии в Гърция. Той разкритикува постигнатото споразумение, но добави, че това е било най-доброто, което е можела да получи Гърция.

 

Премиерът подчерта, че Гърция трябва да се бори с корупцията и данъчните измами и изрази надежда, че когато страната се върне към икономическия растеж, приходите от него ще могат да бъдат разпределени справедливо. Алексис Ципрас намекна, че банките в страната могат да останат затворени още за известно време.

 

Репортер: Бойка Атанасова