Премиерът Алексис Ципрас е изправен пред бунт в собствената си партия

 

Европейската комисия обяви, че ще иска от България да участва в спасяването на Гърция. Брюксел ще поиска и страните извън еврозоната да участват в спешния заем, който ще бъде отпуснат на южната ни съседка. В същото време депутатите в Атина имат срок до полунощ тази вечер да променят ключови закони, за да получат парите от Европа.

 

След като се съгласи с почти всички условия, поставени му от кредиторите, премиерът Алексис Ципрас е изправен пред бунт в собствената си партия, както и сред хората. 

Още по темата

 

Вътре в парламента продължават дебатите по ключовите реформи, които Европа изисква от Гърция, за да й даде пари. Много депутати, включително и високопоставени фигури от управляващата СИРИЗА и депутати от по-малкия й коалиционен партньор, дадоха ясно да се разбере, че ще гласуват против законите. Гърция може да бъде изправена пред предсрочни избори, ако премиерът Ципрас не успее да си осигури мнозинство днес. 

 

Ципрас призна, че не вярва в сключеното от самия него споразумение с кредиторите. Той определи наложените мерки като ирационални, но изрази готовност да ги приеме, за да избегне бедствието. В съдбовния за Гърция ден започнаха да валят и оставки. Заради отказа си да приеме строгите мерки поста си напуска заместник-финансовият министър. 

 

Кредиторите искат от Гърция реформи в данъчната и пенсионната система. Увеличаването на пенсионната възраст до 67 години предизвика гнева на гърците и те отново излязоха да протестират. 

 

Въпреки че Европейската комисия предложи на Гърция 7 милиарда евро краткосрочен заем, банките в страната няма да отворят поне още месец, докато споразумението с кредиторите не бъде ратифицирано. Очаква се дебатите в парламента да приключат преди полунощ и до тогава да е минало и гласуването. Продължава и протестът пред парламента.

 

Репортер: Бойка Атанасова