Ограничението ще важи за дните, през които се провежда едноименният събор

 

В Родопите затварят за движение транзитния трафик през прохода Рожен за дните, в които ще се провежда едноименният събор. Това се налага заради традиционното натоварване на движението през прохода. 

 

В опазване на реда и сигурността ще се включи и жандармерия. Патрули на КАТ ще затворят входовете за Роженския събор от петък сутрин до понеделник в 06:00 часа сутринта. Всички транзитно преминаващи автомобили ще трябва да минават по обходни маршрути.

 

В момента целият тежкотоварен трафик преминава през прохода Рожен. За събора обаче всички тежкотоварни автомобили ще трябва да минават през прохода Пампорово.

 

Забраната изобщо не зарадва шофьорите, които за тогава са планирали пътуване по работа.

 

Днес лично смолянският директор на полицията ръководеше инструктажа на униформените, които ще трябва да следят за сигурността по време на събора.

 

„Около 260 човека - служители на МВР и жандармерия – командировани, ще се грижат за реда”, заяви говорителят на областната дирекция на МВР Цветелина Черкезова.

 

От полицията ни съветват, ако забележим съмнителни хора или багаж, веднага да сигнализираме. 

 

В същото време на роженските поляни започна въртенето на първите чевермета. Пристигнаха и първите любители на българската народна музика.

 

Намирането на свободна стая в цялата област вече е невъзможно. Бизнесът в региона очаква сериозно съживяване.

 

Репортер: Анелия Веселинова