Това намерение заявиха двамата пред медиите и протестиращите

Главният прокурор и правосъдният министър заровиха томахавките и извадиха писалките. Или поне това намерение заявиха пред медиите и пред протестиращите. 

 

Само един ден беше нужен за двамата големи в съдебната система, за да послушат съвета на Бойко Борисов и да смекчат словесните престрелки. 

 

Денят отново предвещаваше буря от протести и искания за оставките на главния прокурор и правосъдния министър. Изненадващо за разлика от протестиращите, институциите стопиха ледовете помежду си. 

 

„Идеята е да свалим томахавките и да извадим писалките. Аз никога не съм я вдигал, аз просто си я нося. Аз имам само писалка, мога само нея да вдигна”, заяви Сотир Цацаров.

 

Писалките бяха извадени само ден след като Бойко Борисов призова за смекчаване на тона, а ДПС заявиха, че може и да подкрепят промените в съдебната реформа, но при определени условия. А главният прокурор и правосъдният министър пък откриха, че имат много общи виждания, въпреки досегашните сблъсъци.

 

Хората искат съдебна реформа, справедливост и бърз процес. Наша отговорност е да направим нужното. Моля да ни дадете възможност да покажем, че сме способни. Решим ли, че започваме отначало, значи, че не правим нищо”, заяви министър Иванов.

 

А от къде ще започне реформата, политиците все още умуват. От ДПС заявиха, че няма да подкрепят промени в Конституцията, а Реформаторите все още търсят гласове за подкрепа на законопроекта. 

 

В крайна сметка реформата остава изцяло в ръцете на управляващи и опозиция.