Мащабна дезинфекция се извършва в района на сметището в село Млада гвардия

 

53-годишен мъж от село Млада гвардия, Варненско, почина от антракс, сочат пробите на РЗИ-Варна и Министерството на здравеопазването. Проверката е направена, след като на сметището на селото е намерена умряла крава, заразена с антракс. Мъжът е порязал ръката си и се е заразил от болното животно. Той е развил менингоенцефалит. До момента се знае за 18 души, които са имали контакт с починалия.  

 

Цяло крило на болницата във Варна, където е починал мъжът, е отцепено. В района на сметището тече мащабна дезинфекция. Екипи на Агенцията по безопасност на храните вземат проби от животните в селото. 

 

Месото от починалата крава е било продадено на нелегален цех за колбаси, а оттам е пласирано в търговската мрежа. Според РЗИ-Варна и Областната дирекция по безопасност на храните месото и кожата на умрялата от антракс крава са продадени в Провадия, Карнобат и Варна.

 

Трима души от Провадия са консумирали черен дроб и бъбреци от починалата крава. Наденици от нея са яли 15 души от Девня, с. Страшимирово, община Белослав и Варна.

 

Близките на починалия мъж, собственик на кравата, в случая съпругата му и синът му, са участвали в отглеждането на стадата. Трима души, роднини на починалия са осъществили последно контакт с него. Трима души отделно са имали контакт с месо и кожа от умрялата крава, съобщава още агенцията.

 

Кожата от одраната крава по данни на закупилия месото е продадена в гр. Карнобат на "Коста Каракачанина". Същият при разпит от полицейските власти в Карнобат отрича да е закупувал кожа.

 

В село Млада Гвардия е забранено стадата да бъдат извеждани на паша до поставяне на имунизация на животните против антракс. По време на проучването не са получени или установени данни за наличие на други заболели животни в останалите стопанства от селото, а информацията за стадото от овце на починалия пациент е противоречива.