Съдебна реформа без участието на адвокатурата няма как да се случи добре

 

Някои от актуалните теми от седмицата коментираха в "Събуди се" журналистите Валерия Велева и Капка Тодорова, икономистът Владимир Каролев и адвокатът Александър Пелев. Една от тях бе съдебната реформа. 

Още по темата

 

"Трябва да има съдебна реформа. Има толкова разнопосочни виждания по отношение на нея и според мен някои неща не се правят както трябва. Съдебна реформа без участието на адвокатурата няма как да се случи добре, защото е много удобно на магистратите да отделят адвокатите. Ние обаче играем в същия цирк и знаем какво има зад кулисите му”, коментира Пелев. 

 

"Виждаме изключителните усилия на управляващото мнозинство да събере поне 160 гласа, за да се случат промените в Конституцията. Виждаме и промяна в подхода на Реформаторския блок, или по-скоро на депутатите от ДСБ. Просто Бойко Борисов им тропна по масата и трябва да си променят поведението. Изведнъж те подкрепят главния прокурор”, заяви Валерия Велева.

 

"Не мога да разбера как тази реформа ще направи едни и същи случаи да се решават по едни и същи начин. Защото е всеизвестно, че който има връзки, печели случая. Тези, които забогатяват чрез корупция в съдебната система не искат да има реформа. Тези хора не са малко и именно затова не разчитам нещо да се случи”, на мнение е Каролев.

 

Според журналиста Капка Тодорова е нужно мониторингът от страна на Европа спрямо правосъдната система у нас да продължи. 

 

Какво ще се случи в Гърция, според гостите в студиото - гледайте във видеото.