26 души са били в контакт със заразеното животно или са яли от месото му, сред тях има и дете

 

Ситуацията във Варненско след смъртния случай на заразен с антракс се успокоява. Продължават превантивните мерки за спиране на евентуална зараза. 

Още по темата

 

26 души са били в контакт със заразеното животно или са консумирали приготвените наденици от месото му. Всички са идентифицирани. Живеят в 5 селища в областите Варна и Бургас. Сред тях има и 6-годишно дете. То също е яло от месото, но за момента няма оплаквания. 

 

Започнало е лечението им - приемат антибиотици, въпреки че нямат симптоми на зараза. Болниците са готови за реакция, ако някой даде признаци на заболяването. 

 

Специалистите успокояват, че ако месото от крава, заразена с антракс, е добре термично обработено, не представлява опасност за здравето. Няма опасност и ако млякото е сварено. 

 

От Агенцията по безопасност на храните заявиха в ефира на Нова телевизия, че други заразени животни най-вероятно няма. Инкубационният период при тях е от 7 до 14 дни и до момента болестта трябваше да се е проявила. Утре започва ваксинация на всички животни в областта. Те са под карантина, а пашата е спряна.