Традиционно най-многолюдно е на Баражите

Десетки благоевградчани се разхлаждат в юлския пек във водите на река Бистрица. Традиционно най-многолюдно е на Баражите, предаде БГНЕС.

 

Юлският пек, гонещ 40-те градуса, "пришпори" благоевградчани да се разхлаждат във водите на река Бистрица.

 

Към 15:00 часа днес центърът на града е пуст, чуват се само фонтаните пред общината, хора не се мяркат. Почти няма смелчаци, които да прекосят белия мраморен площад под палещите лъчи на слънцето. Ако все пак някой го направи, внимателно подбира сенките на дърветата. В шадраваните се къпят само гълъбите.

 

Покрай река Бистрица обаче е нещо друго. Въпреки че в пека между 15 и 16 часа и там няма много желаещи да плуват във вировете. Но плажът си е плаж, все пак се мяркат деца и възрастни, топящи се в хладните води на реката, извираща от Рила планина.

 

Традиционно най-многолюдно е на Баражите, наречени преди 50-ина години от д-р Тишинов "най-добрият лекар наш".

 

Десетки се топват под падащите стълбове вода от баражите, които наподобяват нещо като каскада. Най-привлекателен е първият бараж, предимно защото падът на водата е поне 2.50 метра. Между първия и втория бараж има малки вирчета, подобни на джакузита, в които се плацикат предимно деца.

 

В района на люлеещия се мост децата традиционно скачат от стената във водите на реката, след което играят на гоненица.

 

Благоевградчани се къпят още във водите на реката и в района на езерото в парка "Бачиново". Река Бистрица е окупирана през уикендите чак до курорта Бодрост, на 30 км над Благоевград - за барбекю, бира и прохлада.

 

Видео: БГНЕС