Бизнесът отчаян от покачването на данъка добавена стойност

 

Банките в Гърция отвориха врати днес сутринта за първи път от 3 седмици. Остават обаче ограниченията за теглене на пари. 

 

Специалният пратеник на Нова Марина Цекова провери ситуацията в една от банките в Солун. След триседмична ваканция служителите на учреждението заеха работните си места. Нетърпеливите клиенти вече ги чакаха. Разочарованието обаче бързо измести еуфорията. 

 

"Не можеш да изтеглиш повече от 60 евро. Дават по 420, но чак в петък", оплаква се Тина. 

 

Мария е филипинка. Работи в Гърция и разказва, че кризата тук се отразява и на близките й у дома.

 

И докато банките отвориха врати, гръцките фирми се приготвиха да затварят. Защото от днес данъкът добавена стойност на десетки храни се вдига - от 13 на 23%. 

 

Славка Калчева е собственичка на единствения магазин за българска стока в Солун. Решена е да не се отказва. 

 

"Не съм притеснена. Ако съм притеснена значи да си хвана багажа и да замина за България. А в България също е зле", споделя тя. 

 

Гърците засега не споделят нейния оптимизъм. И още от вчера вечерта начертаха черни сценарии за бъдещето си. Заради реформата се очаква почти всичко в това малко магазинче да поскъпне.

 

Без надежда напред гледа и Маркус. Работи като таксиметров шофьор - по 14 часа на ден. И в неговия бранш данъкът добавена стойност ще расте. Основният удар обаче се очаква да е по заведенията. 

 

Eкспертите чертаят два възможни сценариия от тук насетне - ресторантите, които са добри, да останат пълни. Анализи обаче сочат, че около 15% от заведенията ще затворят. 

 

Преди 25 години Николас отваря първата таверна на тази улица. Оттогава е видял какво ли не. Сигурен е какво го чака и сега:

 

И ако вдигането на ДДС се приема с отрицание от гърците, точно с него страната се надява да задоволи Европа. Очаква се с новия данък приходите в хазната да се увеличат с 800 милиона до края на годината.