Още има лимит на теглене, вдигат цените заради новите данъци

 

Край на банковата ваканция в Гърция, но и край на данъчната промоция. След триседмична ваканция банките отвориха врати. Минусът обаче е, че от днес скочиха редица данъци, които може да ударят по туризма, включително и по нашите джобове, ако почиваме в Гърция. 

Още по темата

 

След триседмична ваканция служителите на една от банките заеха работните си места. Нетърпеливите клиенти вече ги чакаха. Банките отвориха врати, а гръцките фирми се приготвиха да затварят, защото от днес ДДС-то на десетките храни се вдига от 13 на 23%. 

 

Без надежда напред гледа и Маркус. Работи като таксиметров шофьор по 14 часа на ден и в неговия бранш ДДС-то ще расте. Основният удар обаче се очаква да е по заведенията. 

 

Експертите чертаят два възможни сценария оттук насетне - ресторантите, които са добри, да останат пълни. Анализи обаче сочат, че около 15% от заведенията ще затворят. 

 

И ако вдигането на ДДС се приема с отрицание от гърците, точно с него страната се надява да задоволи Европа. Очаква се с новия данък приходите в хазната да се увеличат с 800 милиона до края на годината.