1/3 от българите са засегнати от професионално прегаряне, според данни на психолози

 

1/3 от работещите българи страдат от така нареченото професионално прегаряне, или бърнаут. Данните са на психолози у нас, които лекуват заболяването. Преди пет години Лора напуска успешна кариера в рекламата и решава да промени живота си коренно. 

 

"Преди 5 години пътувахме към Странджа и качихме един човек на стоп, с голяма 100-литрова раница, усмивка до ушите и каза - аз сега тръгвам към Южна Африка на стоп”, разказва Лора.  

 

Тогава тя решава да зареже всичко постигнато и да го последва.

 

"За два месеца напуснах апартамента, работа, даже приятеля си, с когото имахме 8-годишна връзка”, разказва още момичето.

 

Тръгва със стопаджията със 100-литровата раница от Странджа на стоп из Африка.  

 

"Година и половина пътувахме заедно, след това аз продължих сама”, допълва Лора.  

 

Финансирала се с парите, които била заделила за ремонт на жилището, което напуснала, както и със сайта си на "Споделянето е всичко", на който публикува снимки, а който желае плаща. След поредното пътуване се е установила в Кюстендилския Балкан, живее скромно, изхранват се със собствено стопанство и с помощта на доброволци, които ги намират чрез международния сайт Workaway. 

 

За психолозите обаче изборът на Лора е именно в следствие на бърн аут. Те обясняват, че повече от 30% от хората са с това заболяване.

 

Лили също го преживява и също от голяма рекламна компания рязко сменя посоката и днес помага на хора, които са загубили смисъла да тръгнат по нов път. 

 

"Те идват, защото не могат да спят, нямат енергия, идват поради физическа симптоматика”, обяснява Лили. 

 

И ако решат да чуят душата си, излизат от калъпа на успешни и нещастни хора, за да последват мечтите и да правят това, което ги кара да се събуждат с усмивка всеки ден.