Гледайте във видеото!

 

Екстремните температури водят до рискове за всички, но за тези, които са изложени на минусови температури, опасността е по-голямо. Особено когато от студеното излязат на жега. 

Още по темата

 

Докато навън температурата е 36 градуса, на някои хора им се налага да работят при  температура от  -28 градуса, което означава температурна разлика от 64 градуса.

 

Стефка Иванова всеки ден работи в хладилни помещения, където температурата е под минус 20.  „ Преди да се влезе в най-студеното помещение, има преддверие, където температурата е 1- градуса и тялото може да се подготви”, обясни тя.

 

За тези, изложени на екстремни  разлики лекарите препоръчват именно плавна смяна на температурата. „Хората трябва да стоят в помещение, където не е е екстремно топло или студено и да ограничат работата си при екстремни температури”, препоръчва д-р Валери Гелев.

 

Рисковете от екстремните температури засягат всички нас, включително и здравите, особено са неподходящи за пациентите със сърдечно-съдови заболявания. „Директното излагане на слънце води до т. нар. слънчев удар, което означава прегряване на организма и може да застраши живота, ако не се вземат необходимите мерки”, подчерта д-р Гелев.

 

Лекарите всяка години съветват и възрастните хора и децата да не излизат навън в часовете от 12.00 до 18.00 часа.