В закона липсват правила за това, кой може да упражнява тази професия

 

В България всеки може да бъде нает като детегледач. В закона липсват правила за това, кой може и кой не да упражнява отговорната професия.

 

В сайтовете за търсене на работа обаче ежедневно хиляди хора, предлагат услугите си да гледат деца.  „Това е много отговорен ангажимент. Това е човешки живот, за което отговаряш”, коментира Цветанка Пенчева, която има дългогодишен опит като детегледач. Тя съветва родителите да не се доверяват на първото си впечатление от кандидата. „Трябва да се проучи лицето, на което се спират родителите. Ако имат познати органи на властта, може и до там да се стига, за да бъдат сигурни”, убедена е тя.

 

Единствените правила у нас, по които се отсяват кандидатите за детегледачи, са измислени от самите агенции, предлагащи услугата. И от там обаче признават, че винаги има риск. „За никого, никъде не можеш да гарантираш на 100%. Това го казваме на всеки наш клиент. Може човек да е с чудесни препоръки и същият човек да не бъде адекватен в конкретна ситуация”, коментира  Борислав Огнянов, собственик на агенция за детегледачки.

 

Сред малкото изисквания пред детегледачите са да имат чисто съдебно минало и приветлив външен вид. Тийнейджърите са слабо желани и от агенциите, и от родителите.  „Има много минуси в тази възраст, които трябва да се имат предвид при наемане на 18-годишен човек, независимо дали става дума за момче или момиче”, смята Борислав.

 

Срещу определена такса в Америка можеш да получиш пълна информация за миналото на кандидат-детегледач, а във Великобритания бавачките преминават през специално обучение. „Там много по-сериозно се подготвят, има училища за това. Ако нямаш сертификат вероятността да бъдеш нает е много по-малка”, коментира Борислав. Цветанка признава, че случаят с 3-годишния Христо я е шокирал. Разчита, че държавата ще наложи по-строг контрол над това, кой може да полага грижи за детето в отсъствието на родителя.

 

Репортер: Ивомира Пехливанова