Целта била да не се дискредитира правителството на Маргарет Тачър

Секретната разузнавателна служба на Великобритания Ми-5 е прикривала високопоставени служители, уличени в педофилия, за да не дискредитира правителството на тогавашния министър-председател Маргарет Тачър.


Разкритията идват от документи, които са били смятани за отдавна изгубени, съобщава „Дейли мейл”. Един от тях, датиран от ноември 1986 година, разкри, че тогавашният директор на Ми-5 сър Антъни Дъф в писмо до секретаря на кабинета Робърт Армстронг съобщава за депутат в парламента, който имал „склонност към малки момченца”. Ръководителят на британските спецслужби пише, че „на този етап съществува риск от политическо дискредитиране на правителството”.


Разследването било прекратено, след като службите за сигурност просто приели твърденията на депутата, че обвиненията са фалшиви. 

 

Другите документи са свързани с редица фигури от Уестминстър в периода от 70-те до 80-те години – сър Питър Морисън, бивш парламентарен секретар на Тачър, бившият вътрешен министър Леон Британ, бившият дипломат сър Питър Хайман и бившият министър сър Уилям ван Страубензее. Всички те сега са мъртви.