Шествието ще се проведе в петък от Националния стадион до Министерството на спорта

Протестно шествие от Националния стадион до Спортното министерство организира Българската федерация по бейзбол (БФБ) на 24 юли, петък, от 11 часа. Бейзболистите негодуват срещу решението на „Национална спортна база" ЕАД (НСБ) да затвори стадион "Диана" в София.

 

Съоръжението е заключено от почти два месеца, когато там беше проведено европейско първенство по модерен петобой за младежи. „Национална спортна база" е трябвало да възстанови разрушения след конната надпревара терен, но това не се е случило.

 

Заради затворения терен са нарушени програмата на отборите "София Блус", "Атлетик" и "Юнак", както и графикът на държавното първенство, подготовката на мъжкия национален отбор за Евро 2015 в група Б в Карловац следващата седмица (27.VII-1.VIII), пише в. „Сега”.

 

Изданието цитира официалната позиция на НСБ – договорът на БФБ за наем на стадиона е изтекъл през май и няма да бъде подновен, докато не бъде направена нова оценка на терена. По неофициална информация обаче дружеството има план да заличи бейзболното поле и да построи на негово място футболни игрища.

 

Така държавата влиза в остро нарушение на договора за изграждане на стадион "Диана" от ноември 2002 г., по силата на който БФБ е съфинансирала проекта върху държавния терен с почти 700 000 лв. собствени средства. Клауза в споразумението задължава собственика да приспада сумата от бъдещи наеми до изчерпване на 50% от направеното вложение. По молба на няколко поредни ръководства на НСБ обаче изпълнението ѝ е отлагано във времето и на практика все още не е започнало. В продължение на 10 г. след откриването на стадиона през 2005-а федерацията и бейзболните клубове ползватели всяка година са плащали определения им наем в размер на 500 лв., а отделно са им начислявани годишни задължения между 3000 и 15 000 лв. за такса смет.

 

От Бейзболната федерация внесоха писмо до спортния министър Красен Кралев, с което настояват като принципал на дружеството, министърът да съдейства за възможно най-скорошно отваряне на стадиона.

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес