Новият консенсусен законопроект може да бъде внесен в деловодството на НС още днес

 

Разглеждането на промените в Конституцията, свързани със съдебната реформа, отпадна от дневния ред на пленарното заседание в петък. То най-вероятно ще се проведе в началото на септември, съобщи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Още по темата


Предложението за отлагане на обсъжданията и гласуването на измененията беше отправено в началото на заседанието от председателя на Народното събрание Цецка Цачева. „За" гласуваха 167 народни представители, против бяха 27, а трима се въздържаха.


Цачева припомни, че съгласно приетата в сряда седмична програма, е следвало днес да се гласува законопроектът за промяна в Конституцията. Заради консенсуса за внасяне на нов законопроект обаче беше отправено процедурно предложение за отпадане на тази точка. А въпросният законопроект може да бъде внесен още днес в деловодството на Народното събрание, ако се съберат необходимия брой подписи.

 

"Всички депутати на ГЕРБ вече са се разписали. В момента тече събирането на останалите подписи, но важното е, че ГЕРБ са първите. Надявам се да имаме много висока бройка, която при всички случаи ще бъде над 160. Дано всички успеят, за да имаме 180 гласа", каза Бъчварова.

 

"Ако днес имаме 180, дори повече от 160 подписа, това би било един добър ден за българската демокрация и за всички нас", допълни тя.

 

До момента под законопроекта се е подписал само един депутат от АБВ, а двама от Реформаторите не са го подкрепили с аргумента, че действат "по съвест". 

 

Видео: БГНЕС