"Поразяващата уста" на левицата победи номинираният от ГЕРБ Константин Пенчев

 

Нов омбудсман и нов протест пред парламента заради избора на Мая Манолова. "Поразяващата уста" на левицата победи номинираният от ГЕРБ Константин Пенчев. Вероятно обаче за Манолова са гласували и част от депутатите на мнозинството. Междувременно „Протестна мрежа” организира протест пред парламента в 19.30 часа. 

Още по темата

 

Новият омбудсман на България беше избран от първия път. С таен вот в парламента депутатите показаха предпочитанията си. Преди да се подредят на опашката, чуха аргументи в полза и на двамата кандидати. Реформаторите представиха професионалните качества на Константин Пенчев, а левицата - тези на Мая Манолова.

 

Гласуването продължи един час. Така острието на БСП печели персоналната битка за поста омбудсман, но на Мая Манолова й предстои да зачертае партийното си битие. За да положи клетва пред парламента наесен, ще трябва да подаде молба за прекратяване на членството си в партията. По собствените й дума по-важната битка, която й предстои, е за правата на българските граждани. 

 

Последваха джентълменски ръкостискания с депутатите от всички политически сили. По молба на някои от народни представители имаше и раздаване на автографи. Снимките за спомен бяха отредени за съпартийците й. 

 

Мандатът на Мая Манолова трябва да влезе в сила на 20 октомври, а тя ще бъде пет години на този пост. Веднага след избирането й в социалните мрежи заваляха коментари. Писателят Георги Господинов написа във Фейсбук вместо омбудсман – омбудсрам. 

 

Междувременно пред сградата на парламента се събират все повече хора. Екип на Новините на Нова следи на място как ще протече недоволството на гражданите: