Ако промените бъдат приети, през следващата година ще се създаде специално бюро

Как да се спре корупцията по високите етажи на властта? Това ще гласуват депутатите днес на първо четене в пленарна зала. 

 

Ако промените бъдат приети, през следващата година ще се създаде специално бюро. То ще анализира имущественото състояние на висшите държавни чиновници и ще търси конфликт на интереси. Специалното бюро за борба с корупцията ще може да прави проверки при анонимни сигнали и медийни публикации. Ако се намерят доказателства, че даден чиновник се е облагодетелствал от положението си, случаят отива при прокуратурата. 

 

Предвиждат се и ограничения за висшите държавни служители, след като напуснат поста си. Година след това те няма да могат да са на ръководни функции в търговските дружества, както и да участват в обществени поръчки.

 

Същевременно по време на парламентарния контрол вътрешният министър Румяна Бъчварова ще отговаря на депутатски въпроси за защита на населението при бедствия и предотвратяването на напрежение в райони като Катуница, Гърмен и Орландовци.


Питанията на народните представители към вицепремиера Меглена Кунева са за присъединяването на България към Шенген, а социалният министър Ивайло Калфин ще отговаря на въпроси за политиката на кабинета за хората с увреждания.