Преди нас са само Латвия и Люксембург

 

Обезщетенията за безработица в България са сред най-високите в Европейския съюз.
Това показва последният анализ на Интситута за пазарна икономика. 


У  нас месечното възнаграждение се равнява на 77% от нетния доход, получаван по време на работа. С други думи, ако човек се осигурява на 1000 лева работна заплата, чистата сума, която получава, е 784 лева, то от борсата обезщетението му ще е 600 лева. 

 

За сравнение: в Европейския съюз този процент е около 50 на сто. Така преди нас са само Латвия и Люксембург. А най-ниско обезщение спрямо заплатите си получават във Великобритания.   

Когато колелото се завърти и изведнъж останеш без работа, решението е бюрото по труда. В едно от софийските намираме Зоя - от месец разчита единствено и само на обезщетението от борсата.


„Аз съм глава на семейството и просто не ми е достатъчно. Предпочитам да ме вземат на работа”, казва Зоя Григорова.


От София отиваме в Монтана. А там откриваме Албена.


„Не е като да работи човек и да получава една по-голяма заплата, защото на борсата взимам 280 лева и не повече и 50 лева разлика да е, тя се усеща веднага. Човек се учи да се оправя, няма друг избор”, споделя безработната Албена Розалинова.


И ако и двете жени желаят не да чакат на държавата, а да работят, според икономистите подобен тип обезщетения не стимулират търсенето на работа. А само засилват капана на бедността.


„Ако един човек остане безработен, той по-скоро има стимул да взима тези пари без да работи докато му се полагат”, обяснява Зорница Славова от Института по пазарна икономика.


В произволно избрано от нас бюро по труда се оказва, че месечно се регистрират средно около 800 души.


„1434 хората с по-дългосрочен стаж изчакват по-дълго да получават обезщетенията си, докато младежите максимум до 6 месеца си намират работа”, обяснява Станимир Василев - директор бюро по труда „Изток”.


А за решението винаги можем да почерпим опит от добрите практики. За Зоя и Албена подобна промяна би била решение и изход от дилемата - дали хляб или килограм домати.

 

Повече по темата гледайте във видеото.