В Бургаска област до края на юли тази година са намерени 17 мъртви делфини

Трите вида черноморски делфини – обикновен, муткур и афала, са защитени видове, което забранява тяхното избиване, както и взимането на намерени мъртви екземпляри, информират от МОСВ. 

 

При човешка намеса, довела до смъртта на морски бозайник от защитения вид, се сезира прокуратурата и започва производство по Наказателния кодекс. Наказанията са лишаване от свобода до 5 години и глоба от 5000 до 20 000 лв. 

 

В Бургаска област – от Бяла до Царево, до края на юли тази година са намерени 17 мъртви делфини. Три от случаите са със съмнения за насилствена смърт, за което органите на МВР са уведомени. Броят на намерените и идентифицирани трупове на делфини по Южното Черноморие към края на летния сезон през 2014 г. е бил 15. За 2013-а са били 37, а за 2012-а – 74.  

 

От началото на тази година във Варненската екоинспекция са получени 15 сигнала за изхвърлени от морето делфини,  6 от тях – неоснователни. Причините за смъртта на делфините обикновено са старост или удавяне, в следствие от оплитане в рибарски мрежи. Във Варна няма случай на установена насилствена смърт над делфини. 

 

 

Кой убива делфините в морето край плажа „Корал”? Припомнете си от "Часът на Милен Цветков":