Под наблюдение ще бъдат фестивалната зона и близките търговските обекти

Екипи на НАП в Бургас ще извършват засилен контрол по време на започващия тази вечер фестивал “Spirit of Burgas", съобщават от приходната агенция. Под активно наблюдение ще бъдат фестивалната зона и търговските обекти в близост. 

 

Целта на данъчните е реализираните обороти по време на двудневния фестивал да бъдат изцяло на светло и обложени с дължимия данък в реален размер. 

 

По време на акцията данъчните ще бъдат изцяло разпознаваеми. Те ще са със сини блузи с надписите на агенцията. 

 

„Няма какво да крием, контролът ни е видим. Желанието ни е бизнесът да работи спокойно в пика на сезона, но същевременно да знае, че НАП следи отблизо за оборотите и за спазването на данъчните и осигурителните закони”, коментира директорът на териториалната дирекция на НАП в Бургас Татяна Кънчева. 

 

Продължава засиленият контрол на НАП по българското Черноморие по време на летния сезон. Само през юли по Южното Черноморие са извършени 610 проверки, при които са съставени 67 акта. Най-типичното нарушение е неиздаването на касова бележка. От НАП апелират да изискваме от търговците фискален бон, а ако ни отажат, да информираме приходното ведомство на телефон 0700 18 700.

 

От НАП напомнят също, че от 21 юли е в сила изискването търговците и институциите да заменят билетите с касови бележки и да отчитат продажбите чрез фискални устройства, свързани дистанционно с НАП. Изключение от новото правило за издаване на касови бележки при продажба на билети срещу услуги се прави единствено когато става въпрос за продажба на билети, карти, абонаментни карти за превоз на пътници, а също и при продажбата на билети, фишове и талони за участие в хазартни игри.