Мрежата е новата опасна зависимост, от която трябва да се пазим

 

71 на сто от българите използват интернет за Фейсбук, показват последните данни на националната статистика за миналата година. Най-активно в мрежата влизат младежите между 16 и 24 години.

Още по темата

 

Признаците, че може би е време да спрем компютъра и да захвърлим смартфона си, терапевтите наричат: "загуба на истинския живот". Сред тях попадат ситуациите, в които не спим до късно, за да си проверяваме мейла,  не се храним, за да има време за блога или профила ни във Фейсбук или пък се  гневим се, когато някой не ни отговори на това, което сме му изпратили в мрежата.

 

От здравното министерство обясниха, че пристрастяването към интернет не е медицински доказано и няма данни колко хора страдат от компютърна зависимост. Явор Илийчев е виждал живота и през екрана на компютъра, и през прозореца на комуната, в която се е лекувал от него. За пръв път хваща мишка и клавиатура на 9 години, първо заради игри.

 

Явор разказва за Интернет зависимостта си като за смъртен враг. „Имало е случаи по два-три четири дни да съм в мрежата без да спирам.  Това ми е водата, това ми е храната, това ми е въздухът, това ми е отношението, не се интересувах от нищо друго”, призна той.

 

Осъзнал, че трябва да избере: да се промени или да се врече на самотното цъкане. Написал в интернет "зависимости" и му излезли много. Така интернет го извел от интернет. Срещнал го с терапевти и други зависими. От наркотици, алкохол, храна... но още никой от компютри. „Когато се качих горе в рехабилитационния център, видях неща, които много ме стреснаха”, разказа Явор.

 

Терапевтите обясняват, че 9-10 годишни деца вече прекаляват с интернет, а би трябвало на ден да прекарват по не повече от половин час на компютъра.  „Хората намират трибуна, където да изявяват себе си, да се покажат такива, каквито искат да бъдат и малко по малко започват да вярват на този фалшив образ и следват разочарованията”, коментира терапевтът Волен Пасков.

 

Сега Явор влиза в интернет по работа - за най-много 5 минути, максимум 2-3 пъти в месеца, защото светът е такъв. В Китай и Германия вече има няколко смъртни случая заради изтощение след компютърна зависимост. Явор разбира това по-добре от всички.  „Битката продължава”, признава той.  И не само неговата. Битката на света срещу подхлъзването. И срещу умирането на срещите очи в очи.