Нов начин на балообразуване и различни задачи готвят експерти

 

Важни промени в изпитите за седми клас. Министерството на образованието в битка с лошите резултати на учениците на външните оценявания. Месец преди началото на новата учебна година просветните експерти готвят нови правила.


Нови задачи и нови условия при образуването на бала при кандидатстване след седми клас. Плановете са от тази учебна година учениците да влизат в гимназия не само с оценката си от изпитите по български и математика, но и с общия успех от дипломата за 7- ми клас. За и против идеята.


„Когато общият успех стане част от балообразуването тогава притеснението и за родители и за ученици ще е още по-голямо. Оцеката по БЕЛ трябва да е с основнио значение”, обясни Цецка Петрова, учител по БЕЛ.


Въпреки че още е лято Александра и Борислава вече се готвят за първите си важни изпити – тези за влизане в гимназия. За бъдещите седмокласници експертите предлагат - при изпита по български да има повече задачи за работа с текст.


„Това са случайни тексотве, които изискват свръх внимание, а детето е свръх притеснено и резултатът е много случаен, коректно би било да са текстове, с които детето е работило”, обясни Цецка Петрова, учител по БЕЛ.


По математика също са предвидени промени след като тази година близо 15 000 получиха двойка. Обмисля се да има повече рутинни задачи свързани с основни правила. Задачите по алгебра и геометрия ще са еднакъв брой. Децата ще могат да ползват и свитък с формули по време на изпита.


Според експертите под 50 % от децата в момента имат успех, когато трябява да приложат знанията си по математика, натрупани между 5 и 7-ми клас.


Повече по темата гледайте във видеото.