Това съобщи в студиото на "Здравей, България" заместник-министърът на земеделието и храните Георги Костов

 

До този момента над 11 000 дка гора е изгоряла, заяви в студиото на „Здравей, България” заместник-министърът на земеделието и храните Георги Костов. "Гасенето и възстановяването на един декар струва минимум 2000 лева, възстановяването на 11 000 декара гора ще струва минимум 20 милиона лева на държавата", обясни той. 

Още по темата

 

"Очаква се до края на деня да бъдат потушени пожарите край Драгоман и Брезник. При Драгоман пожарът е засегнал и полигона в Сливница и едно от предположенията е, че огънят може да е тръгнал оттам", обясни заместник-министърът.

 

„За съжаление, повечето пожари възникват от човешка непредпазливост, нехайство, безотговорно поведение и затова призовавам да се спазват елементарните правила за пожарна безопасност. Нека заедно да опазим гората на България от пожари”, призова още Костов. 

 

„Ще помолим тези, които почистват пасища, предварително да ни информират къде ще почистват, за да имаме готовност за действие в случай на пожар”, обясни той. 

 

Нова телевизия получи сигнал за изкореняване на дървета в Плана планина. МЗХ провери случая. „Става дума за почистване на пасища и земеделски площи. По изискванията за поддържането на пасищата в добро екологично състояние, там не трябва да има дървета и храсти”, обясни Георги Костов.