Навършиха се 20 години от трагичната им смърт

 

Снимка/Видео: БГНЕС

 

20 години след нелепата смърт на 14 войници на Околовръстния път, близко до ж.к. "Люлин", издигнатият в тяхна памет паметник бе осеян с цветя и венци, информира БГНЕС.

 

На днешната дата преди 20 години късно вечерта край столичния кв. "Люлин, на 200 метра от разклона за Банкя, челно се блъскат военен камион ГАЗ-53 и трактор Т-150 К. Тогава един лейтенант, двама ефрейтори и 11 редници от поделение 58410 в Обеля загиват на място.

 

Войниците се връщали от строителен обект в местността "Манастирски ливади". Оцеляват само двама - 19-годишният Кръстьо Дунчев и 49-годишният шофьор на трактора Любен Ковачки. 14-те млади момчета са били от Транспортни войски.

 

Имената на младите мъже са: лейтенант Вълчев, ефрейтор Юлиян Тодоров, Валери, Румен, Стоил, Павел, Даниел, Лальо, Ботьо,Андрей, Венцислав, Георги, Венцислав, Йордан.

 

Случаят по инцидента така и не е изяснен докрай, а близките на загиналите смятат, че много факти около катастрофата са потулени. Делото е било възобновявано три пъти, но все още няма виновни за смъртта на 14-те български момчета.

 

Има десетки свидетели на трагедията, сред които и покойният подземен бос Иво Карамански, който пътува зад военния камион по време на фаталната експлозия. Носи се слух, че взривът всъщност е бил опит за убийство на Карамански. Версията е подсилена с останали следи от гилзи по крайпътната табела. Какво всъщност се е случило във фаталната нощ, остава неясно както за близките на загиналите войници, така и за цялото общество.