У нас все още мъжете взимат по-високите заплати

 

Жените на пазара на труда - с още права. Това се очаква да постигне нов закон, който подготви социалното министерство. Той ще постави основите на баланс - между парите, които получават жените и заплатите на мъжете. 

Още по темата


Жените получават с 13,4% по-ниско заплащане от мъжете у нас, сочат европейските данни. Причината за това е, че са по-склонни да се съгласяват да работят за по-малко пари, защото се налага да гледат и деца. Въпреки това, данните показват, че жените все пак се трудят седем пъти повече от мъжете, като се имат предвид и задълженията вкъщи.


За да се избегне дискриминацията по пол наесен  социалното министерство ще внесе Закон за равните възможности. България е единствената страна в Европейския съюз без такава уредба. Все още не е решено дали да се въвеждат квоти - колко мъже и колко жени да работят в различните браншове.


В периода 2010-2014 г. в Комисията за защита от дискриминация са внесени 121 преписки. Най-много от тях са не за заплащане, а за това, че на бременни жени или на такива, които възнамеряват да имат деца, се отказва да бъдат наемани на работа.


Още по темата гледайте във видеото.