Пламъците са обхванали борова гора на площ от около 10 декара

 

Снимка/Видео: БГНЕС

 

Горски пожар гори в местността "Каракос" между Казанлък и Мъглиж. Огънят гори в дерето на Павльовия мост, информира БГНЕС.

 

Пламъците са обхванали борова гора. Към 18:30 часа площта на пожара е около 10 декара.

 

Гасенето на пламъците е затруднено от труднодостъпната местност и заради вятъра, който духа в района. Няколко противопожарни екипа са на мястото. Ако пожарът се разрасне, ще бъдат сформирани отряди от доброволци, които да се включат в гасенето.

 

"Това е трети пожар от няколко дни. Аз имам две вили в района, оградил съм ги с циментова ограда. Те не са засегнати. За мен от горското си свършиха работата на половина. Прекараха верижната машината в гората да изчисти, да предпазят от запалване, а основната артерия не я изчистиха. В петък си прибраха булдозера, който работеше, днес е понеделник и ето я цялата работа", коментира пред БГНЕС Дончо Иванов, който беше на мястото на пожара.

 

Междувременно екипаж от състава на Военновъздушните сили с вертолет Ми-17 се включи и днес в действията за потушаване на пожара, възникнал в района на местността Гребен над брезнишкото село Видрица. Вертолетът излетя от авиобаза Крумово в 17 часа. Командир на екипажа е майор Йордан Йорданов.

 

Припомняме, че огънят край Брезник тръгна от запалване на сухи треви и храсти и обхвана площ от 80-годишна иглолистна гора. Тази сутрин огънят бе локализиран, но по-късно пламъците тръгнали отново. Поради силния вятър са се разпалили тлеещи участъци в по-дълбоката част в изгорялата гора.

 

Заради сухото време и високите температури, опасността от пожари е повишена в почти цялата страна.