Неспазването на правилата за безопасност е унищожило до момента над 12 000 декара гора

 

Почти всеки пожар от началото на годината е разпален от човешка ръка.  Разследването на причините за един пожар обаче често удря на камък, тъй като огнената стихия поглъща доказателствата. Има неща, които не могат да убягнат на контролните органи. 

Още по темата

 

Заради неизправната земеделска техника - трактори, комбайни, косачки, това лято пожарните инспектори са наказали 94 земеделски стопани. Именно искра от необезопасен трактор запали преди дни стотици декари гора. Паленето на стърнища също е забранено и се наказва с глоби. В рамките на жътвената кампания тази година са съставени 21 акта. Санкциите по Закона за МВР са от 200 до 2000 лева.

 

За опитния пожарникар, който добре познава своя район причината за пламъците почти винаги е ясна. Ден след опустошителния пожар край Монтана, някои факти вече са налице. „В местността, която е в най-долната част на вилите, е имало човешко присъствие. Най-вероятно причината за пожара е почистване, тъй като най-лесният начин  да се почисти е с една клечка кибрит”, коментира Ивайло Цветанов от служба "Пожарна безопасност и защита на населението" в Монтана. 

 

Доказването на вина обаче е трудно. Собствениците на земеделски площи обикновено вдигат ръце и хвърлят вината на свои съседи.  „Всичко е свързано със свидетели, някой трябва да го е видял, да го потвърди в съда”, обясни Цветанов.  „Хората палят, без да се замислят, въпреки всички забрани”, коментира той.

 

Почти 140 са наказаните земеделци за използване на машини, които или не са допуснати от пожарникарите да участват в жътвата, или не са оборудвани с пожарогасители.  Практиката показва, че след първата искра, с помощта на вятъра, пламъците са в състояние да се разпространят с над 50 километра в час. Гасенето в напреднала фаза не е по силите на сам човек. Отново в района на Монтана в четвъртък  някой е запалил отпадъци. Вилната зона на града е спасена с усилията на 5 пожарни екипа.

 

Истинският ад обаче настъпва, когато пламъците стигнат до горите. Неспазването на правилата за безопасност е унищожило до момента над 12 000 декара гора. По Закона за горите за полугодието са съставени 15 акта и 10 наказателни постановления. През юли и август има още 7 наказания.