Спасителната операция продължи над два часа

"62 служители на Вътрешното министерство, от които 35-има полицаи са взели участие в успешната спасителна операция по изваждането на шофьора на катастрофиралата на магистрала "Хемус" вчера цистерна", съобщи ръководителят на спасителната операция комисар Тошко Бързилов, цитиран от БГНЕС.

 

По думите му операцията е била сложна и е трябвало да се проведе при строго спазване на мерките за безопасност, с цел да бъде спасен човешкият живот и да не пострадат други участници в операцията.

 

"Около 17:45 часа вчера беше получен сигнал за това ПТП. Той беше подаден до областната пожарна. Спасителната операция започна около 19:45 часа и приключи за 20 минути. Постоянно наш човек контактуваше с водача, за да е в адекватно състояние. Единствено добрата психика и координацията с нашите хора го крепеше. След това започна обезопасяване и изтегляне на цистерната и обезопасяване на пътното платно, което приключи около 02:00 часа през нощта", поясни Бързилов.

Още по темата

 

"Операцията за спасяване на човешкия живот отне повече от 2 часа. Отчитаме изключително добрата организация, създадена на място и усилията на момчетата ни, които спасиха един човешки живот, на границата на смъртта, повече от 2 часа висящ над пропастта. Всички участвали в операцията служители ще бъдат поощрени от МВР за действията им", обясни директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.

 

В цистерната е имало 10% или 500-700 литра газ. Имало е и готовност за използване на хеликоптер, но експертите се отказват от тази възможност заради притесненията, че мощният въздушен поток, предизвикан от хеликоптера, може да доведе до фатален край на операцията.

 

"Водачът висеше през долния прозорец на кабинета в пропастта, само чрез мускулите на рамената се задържаше за прозореца. Върху него бяха натрупани парчета от кабината, одеяла и други неща, разчистих малко, стигнах до него, вързах го през гърдите, но кабината се поклащаше от време на време, не беше много устойчива и внимавах да не правя резки движения. Човекът не беше наранен сериозно и не се налагаше поставянето му в носилка. С леко прикрепване му посочих къде да стъпва", разказа Кирил Дикански, пожарникарят, който извади шофьора на цистерната.

 

Припомняме, че в четвъртък цистерна катастрофира в района на Витиня, кабината ѝ надвисна над огромната пропаст, а движението по АМ "Хемус" беше спряно. Спасителната операция продължи няколко часа.