Това предвиждат проект на нов Закон за държавните такси

 

Държавата ще връща парите на гражданите, ако администрацията не си е свършила работата. Това предвижда проекта на нов Закон за държавните такси, изготвен от Министерския съвет.  

Още по темата

 

Парите ще се връщат обаче само, ако грешката не е на гражданите. Предложените промени в законодателството предвиждат и таксите за различни услуги да може да се плащат на части. Хората ще могат и да избират дали да се издължат в брой или чрез банков превоз.

 

Според някои граждани, проблемът на администрацията е размерът на таксите.  „Смятам, че е ужасно несправедливо за едно листче с един подпис и един печат, което се вади точно за 5 минути, да плащам  между 17 и 20 лева”, каза Николай Николов, който работи като проектант.

 

 
Не на това мнение е адвокат Китанов.  „Редовно плащам такси, не е проблем в таксите, проблемът е в комисионата на банката”, смята той. „Има такси по 50 стотинки с комисиона 6-8 лева, което не е нормално”, подчерта той. 

 

Нотариални кантори обаче възразяват срещу идеята за разсрочване на таксите, защото така нямало да могат да следят всички клиенти. „Аз ако трябва всеки акт да следя, трябва да назнача още един човек, който да следи само разсрочените такси”, коментира представител на нотариална кантора. 

 

Агенцията по вписванията е сред институциите с най-много услуги, за които се иска такса. До края на юни чрез нея в хазната са влезли почти 30 милиона лева от граждани и фирми. И на нея ще й се наложи да връща пари, ако обаче грешката не е в хората. 

 

Според икономисти проектът е добър и идва навреме, но има и подводни камъни.  „Винаги, когато има облекчен режим, ще има такива хора, които ще злоупотребят. Предполагам, че ще има някои граждани, които хем ще искат услугата, хем ще искат да им се върне таксата”, смята финансистът Банчо Банов. 

 

В документа е заложено да се създаде специално звено към Министерския съвет, което да контролира дали администрацията не злоупотребява с таксите. Ако бъде приет, законът ще наложи еднакви такси за всички администрации. Това означава,например, че услугите за издаване на дубликат на документ и на удостоверение ще струват една и съща сума във всички общини и агенции. 

 

Ако хората заявят по интернет, че искат услуга, в законопроекта е заложена възможност таксата да е по-ниска. В бюджета за миналата година приходите от такси са под 5 на сто от данъчните приходи и затова, според експертите, промените не биха имали съществено влияние върху разчетите на хазната.