Шофьорът се е задържал вътре със собствените си сили, бил изтощен когато го спасяват

 

Уникална спасителна операция и щастлива развръзка! Така завърши драмата с цистерната, която катастрофира на виадукт при Витиня

 

Спасителите, които извадиха шофьора от висящата над пропастта кабина, ще бъдат наградени. 

 

Пострадалият камион е в една от базите на областното пътно управление в София.

 

Любопитен детайл от разказите на пожарникарите е, че докато цистерната е висяла от виадукта, кабината се е държала на един единствен болт.  

Още по темата

 

Едва ли има нормален човек, който да не изтръпне, когато види как цистерна с газ виси над бездната. Въпреки опита, хладнокръвието и упражняваните години наред рефлекси, това са почувствали и тримата пожарникари, пряко участвали в спасяването на злополучния шофьор Станимир Стоянов.

 

Това са хора, добре подготвени. Най-важното беше да не допуснем жертви”, заяви Николай Николов, директор на Пожарна безопасност и защита на населението. 

 

Кирил Дикански и Йордан Михайлов са хората, които се качват на крана, за да извадят висящия от моста шофьор. Намират го крайно изтощен и в шок от катастрофата.

 

Държеше се на мускули. Ако се бяхме забавили още половин час, нямаше да издържи”, смята Кирил Дикански.

 

Кабината на цистерната е висяла на един болт. Във всяка една секунда от 20-минутната спасителна операция влекачът е можел да полети надолу.

 

Цистерната е била празна. В нея е имало само около 700 литра газ. Въпреки това, за опитния спасител е ясно, че и това количество също носи сериозен риск.

 

В спасяването на Станимир Стоянов участваха 60 души. Сред тях - 35 полицаи, които е трябвало да обезопасят района, и 18 пожарникари. Двамата, които измъкват шофьора и водачът на автомеханичната стълба са били в почивка през вчерашния ден. Въпреки това са се отзовали на инцидента. 

 

Спасителите ще бъдат наградени за своята работа от ръководството на МВР.

 

Разследването е в много начален стадий, предстоят експертизи.