Това е денят, в който Божията майка напуска земния живот

 

На 15 август православната църква отбелязва Успение на Пресвета Богородица - денят, в който Божията майка, на 64-годишна възраст, напуска земния живот.


Три дни преди смъртта й, Архангел Гавраил й съобщил, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него. Последното й желание било да види Светите апостоли заедно. Три дни по-късно сам Исус Христос, обкръжен от ангелски ликове и светци, слязъл от небесата за душата на Света Богородица. Погребали я в пещера и затворили входа с камък. Когато няколко дни по-късно го отворили, за да се поклони пред светицата закъснелият апостол Тома, намерили само плащеницата й. Апостолите чули ангелско пеене и видели в облаците Божията майка, обкръжена от ангели, която им казала: „Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни”.


Църквата определя в този ден да се отслужва тържествена литургия и да се прави „въздигане на хляба”. На Голяма Богородица се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки.

 

Екипът на NovaNews.bg честити празника на всички, които носят имената Mария, Мариан, Mариaнa, Мариела, Мариета, Mариo, Деспинa и им желае крепко здраве, много късмет и благоденствие!