Гледайте видеото!

 

Младежи върнаха живота в 4 изоставени родопски села.  В рамките на месец заедно с възрастните хора там заживяха 18 момчета и момичета от различни градове на България, че даже и от Македония. Макар и временно, макар и по специален проект, наречен „Резиденция Баба”, селските улици буквално оживяха, а децата на града обещаха, че ще се върнат отново. 

Още по темата

 

Идеята на  „Резиденция баба“ е  да развие позабравения потенциал на българското село. Децата отсядат при непознати възрастни хора, от които придобиват умения като готвене, тъкане и предене, учат родопски песни. Задължително помагат  в домакинската работа на семействата.

 

Сред доброволците има архитект от Виена, археолог, двама младоженци, културолози и младеж от военноморското училище във Варна. Групите във всяка от селата развиват своя идея, която да има по-дългосрочен ефект за съответно село.

 

Момичетата от Югово зведоха младежите от другите села да един от параклисите в селото и до мост, останал от римско време. „Тук има много пътеки, параклиси и много места, които могат да се видят. Имаме за план да направим маркировки, табелки по пътеките”, разказа Радина. В друго от селата младежите са помогнали при обновяването на позабравената селска фурна. Така, както е било преди години.

 

В друго село – Джурково живее 87-годишната баба Елка. Останала вдовица на 22-годишна възраст, тя само е отгледала синовете си. Сама е построила каменната къща, в която живее. И отново  сама се е образовала като се е научила да чете и пише. Днес баба Елка с часове може да  разказва на децата как е осъдила  ВиК Лъки, за това че са прекарали незаконно тръби през имота й. Животът на жената е като роман с десетки томове. Най-ценното, което предава на младежите в групата е позабравения занаят за тъкане на стан.

 

Едномесечният проект „Резиденция баба “ завърши в неделя. Неговите създатели се надяват, че догодина младежите отново може да дойдат в селата и да доведат още свои познати и приятели.