Само за последните 24 часа загиналите в катастрофи са 5-ма, ранените – 25-ма

 

Войната по пътищата продължава. Само за последните 24 часа загиналите в катастрофи са 5-ма, ранените – 25-ма. 

 

От днес започва специализирана акция за висока скорост в цяла Европа. До края на седмицата пътните патрули ще проверяват и за сключена застраховка „Гражданска отговорност”.

 

Когато возиш 30 тона зад себе си, вниманието на пътя трябва да е десетократно по-голямо. Екип на Нова се качи при Валентин, дългогодишен шофьор на тежък камион, обиколил цяла Европа.

 

„Колкото е по-натоварен камионът, толкова е по-нестабилен. Тогава е по-трудно да се овладее”, обяснява Валентин Ангелов.

 

Така при висока скорост спуканата гума означава почти неизбежен инцидент със страшни последници.

 

„Ако се спука дясна гума, камионът тръгва надясно, ако е лява – наляво”, обяснява шофьорът.

 

За нещастие видяхме това няколко пъти през последните дни. Първо цистерната с газ, която увисна на ръба на магистрала „Хемус”. След това тирът с платове, който вчера се размаза на магистрала „Марица”. А днес отново тежък камион се обърна по пътя между Мездра и Враца.

 

„Пътят беше мокър, занесох се с камиона”, заяви шофьорът.

 

В този случай той вероятно е подценил опасността от мократа настилка. 

 

На магистрала „Марица” обаче една от версиите е, че спуканата гума, довела до страшната катастрофа, е причинена от болт на мантинелата.

 

От Агенция „Пътна инфраструктура” опровергаха тази версия и посочват, че според протокола за произшествието причината за катастрофата е несъобразена скорост. 

 

Независимо дали става дума за болт, или каквато и да е неравност по пътното платно, за шофьора на тежък камион това означава сериозна опасност.

 

„Когато мине камионът през дупка, високият товар започва да се клати. Става нестабилно”, обяснява Валентин Ангелов.

 

Спазването на ограниченията за скорост е задължително. Не само за тежките камиони, а за всички по пътищата. През 2014 година у нас превишената скорост е причинила 2500 инцидента с над 300 жертви.

 

Затова през тази седмица в цяла Европа пътните патрули ще дебнат за нарушения на ограниченията на скоростта и ще проверяват за сключена застраховка „Гражданска отговорност". 

 

Проверките са в рамките на специализираната акция на мрежата "ТИСПОЛ".