Във вторник беше публикуван пълния списък с кредиторите на банката

 

Във вторник беше публикуван пълния списък с кредиторите на Корпоративна търговска банка (КТБ). От него става ясно, че  Ахмед Доган, Цветан Василев и Николай Бареков все още имат да вземат пари от банката. 

Още по темата

 

Почетния председател на ДПС трябва да получи 694 000 лева. Според синдиците, на мажоритарния акционер в КТБ Цветан Василев се дължат почти 190 000 лева. Той ще ги вземе сред последните, които ще получат пари от банката. С доста по-скромна сума в списъка е и евродепутатът Николай Бареков, на който ще бъдат изплатени 50 лева.  Той обяви, че ги дарява на държавата.

 

Най-потърпевша от КТБ e енергетиката - близо 129 милиона лева на сектора трябва чакат да бъдат върнати в него. Над 60 милиона лева. от КТБ трябва да вземе само „Булгартрансгаз”. Абсолютният рекорд в сектора е на столичното топлофикационно дружество, което трябва да вземе над 90 милиона лева от Корпоративна търговска банка, когато синдиците успеят да съберат дължимото.

 

Според Вера Акхундова, която представлява големите вложители в КТБ, този списък максимално затруднява всички, които чакат парите си.  „Има порочно подреждане. Има и чужденци, тези хора няма как да разберат къде се намира списъка и че имат пари за получаване”, коментира тя.

 

КТБ е болна тема и на здравеопазването. Няколко големи болници в страната –болницата „Св. Анна” в София и болницата „Света Марина” във Варна също са наредени на опашка за пари, но не са първи. С предимство сред институциите, с които ще се разплати КТБ, когато бъде събрано имуществото й, е Българската банка за развитие, на която се дължат над 46 млн. лв.

 

В списъка на синдиците са и доста фирми, свързани с банкера Цветан Василев. Най-много пари за взимане имат „Дунарит” и „Бромак”, където Василев е мажоритарен акционер.

 

Сред чакащите пари са и Великотърновската и Сливенската митрополия. На тях от КТБ трябва да им бъдат изплатени над 1,3 милиона лева. Списъка защитниците на вложителите наричат достоверен, но несправедлив.Решението и списъкът на синдиците могат да бъдат обжалвани в 14-дневен срок.