До кметската заповед се е стигна след много жалби срещу алкохолните туристи

 

Пълна забрана за употреба на алкохол на публични места в морските курорти, разпореди кметът на Варна Иван Портних. До кметската заповед се е стигнало след постъпили множество жалби от туроператори и застрахователи срещу алкохолния туризъм.

 

Акцентът в заповедта на кмета е върху курорта „Златни пясъци”. „Очаквахме в началото на сезона да няма нарушение на обществения ред поради употреба на алкохол, но за съжаление това се случва. Не можем да забраним употребата на алкохол, искаме да въведем ред“, обясни заместник-кметът по сигурността на Община Варна Тодор Иванов.

 

Само за трите летни месеца полицията се е отзовала на 20 сигнала за буйстващи пияни туристи. 18 от тях са завършили с глоба, но нарушенията на злоупотребилите с алкохол младежи не са били на обществени места, а в хотелите.

 

Викат, крещят, блъскат, обиждат, често провокират и физически контакт. До този момент не се е стигало до саморазправа. Влизайки в хотела започват да се сърдят обикновено на обслужващият персонал“, коментира Ивана Милева, говорител на ОДП-Варна.

 

Според бранша трябва да има общински изтрезвител със солени глоби.   „Когато бръкнеш в джоба на туриста за противообществено поведение резултат ще има“, смята Стоян Маринов от Варненска туристическа камара. За дребно хулиганство закона предвижда глоба до 500 лева или до 15 дни престой в ареста. 

 

Репортер: Нивелина Няголова