Ежедневно стотици, а понякога хиляди чужденци се опитват да преминат под Ла Манша

Франция и Великобритания подписват нов договор, с който да се противопоставят на наплива на имигранти в Кале, в северната част на Франция, предаде БГНЕС. 

 

Градът на Ла Манша стана един от символите на имигрантската криза.

 

Великобритания вече се ангажира да финансира с 10 милиона евро фонда, създаден през септември 2014 година, за да бъде подобрена сигурността на пристанището в Кале, както и да го допълни с още 15 милиона през следващите три години.

 

След пика на 3 август, когато 1700 души атакуваха Евротунела, за да преминат във Великобритания, през последните нощи опити за това правят по около 100 – 200 души.

 

Стотици имигранти изпълват Кале с надежда да намерят начин да се прехвърлят в Англия или на борда на ферибот, или с влаковете совалки, които преминават през тунела под пролива, често с помощта на трафиканти. Между 9 и 12 души, според различни източници, намериха смъртта си при опитите да се качат в някой от камионите или на влака.

 

Въпреки наличието на временен подслон за някои от емигрантите на френска територия, около 3 000 души живеят в бидонвил, наречен "новата джунгла". Ситуацията е толкова лоша, въпреки грижите на властите, че неправителствени организации решиха да започнат свои собствени хуманитарни акции.

 

В началото на август Върховният комисариат на ООН за бежанците критикува липсата на сътрудничество от страна на Великобритания, която отказва да признае предаваните им от френска страна молби на хора, които имат признати връзки с кралството, пише АФП.

 

От друга страна, според всекидневника „Ханделсблат” , Германия се готви да вдигне лимита на искащите убежище на нейна територия до 750 000, което е рекордно число. Германската канцлерка Ангела Меркел посочи в неделя, че емигрантският проблем ще бъде много по-голяма грижа за европейците, отколкото Гърция и стабилността на еврото.