Според Мария Стоянова трябва да има предавания, които да учат етническите турци на български

 

Членът на Съвета за електронни медии (СЕМ) Мария Стоянова и председателят на ВМРО Красимир Каракачанов определиха като „провокация” идеята на ръководството на Българското национално радио за създаване на програма на турски език за района на Кърджали.

Още по темата


Политиците често се упражняват на гърба на отрудените хора в онзи регион. Сега това прави и БНР, под предлог, че върши нещо добро”, коментира Стоянова в ефира на „Здравей, България”.


Двамата събеседници по темата се обединиха около мнението, че подобна програма би разединила хората и, че по-полезно би било излъчването например на образователни предавания за онези, които не говорят български.


Молбата за издаване на лицензия на програмата била отхвърлена от СЕМ на заседание преди месец заради съществени пропуски. Съдбата на предложението, идващо от шефа на БНР Радослав Янкулов, вероятно ще се реши на следващото заседание на органа на 8 септември.


Като цяло идеята е да има 6-часова програма, която ще се излъчва на ултракъси вълни. В половината от ефирното време ще се говори на турски, а в останалите три часа – на български. Всички музикални паузи ще бъдат запълнени с турски фолклор. Освен това ще се разискват и писма на слушатели по религиозни теми. През останалата част от денонощието пък ще върви програма „Хоризонт”.


Ние дори нямаме ресурс да контролираме въпросното съдържание на турски език”, каза още Стоянова.


Красимир Каракачанов пък бе категоричен, че вместо да интегрира българските турци, подобна програма би имала обратния ефект.


Целта е засилване на турското влияние в България”, коментира депутатът от „Патриотичния фронт”.